tiistai 22. syyskuuta 2009

Ei muuta etua kuin liite

Käsi sydämelle, keksittekö mitään surkeampaa kuin prepositiolla varustettu julkkis? Missi-Essi, BB-Henna, Sika-Harri, Maajussi-Teija, Idols-Ari... Näitä piisaa. He kuuluvat julkimoiden paarialuokkaan. Ovat niin vähäpätöisiä, että edes sukunimellä ei ole väliä. Kaikille on yhteistä se, että he ovat esiintyneet tv-ohjelmissa, joissa tähtiä ovat niin sanotut tavalliset ihmiset. Eli heissä ei olisi oikeastaan mitään kiinnostavaa ilman tosi-tv:tä. Mutta, kun määreen kerran saa, on siitä eroon pääseminen varmasti kovan työn takana, sillä sehän tarkoittaisi todellista mediakelpoisuutta ilman tosi-tv-kontekstia. – Kyllä helpompaa on unohtaa koko ihminen!

Entä sitten määreiden ansaitseminen? Tarvitseeko osallistua tv-ohjelmaan vai riittääkö muuten asiaton käytös? Minua kiinnostaisi tietää, käyttävätkö näitä etuliitteitä myös muut kuin media? Eli puhuvatko tavalliset ihmiset keskenään Missi-Essistä ja Sika-Harrista? Puhuvatko he siitä Audi-Eskosta? Ja, käytetäänkö niitä omistakin tutuista tyyliin naapurin rööki-Mauri?

Niin, ja mitä etuliitteelle tapahtuu, kun se yhdistetään turhenevaan julkkikseen? Joillakin ansioituneilla ihmisillä vaikuttaa olevan hurja tarve lyöttäytyä turhien julkkisten fiiniin kerhoon. Onhan Alexander Stubbkin hyvää vauhtia muuttumassa parodiaksi itsestään, vaikka Ministeri-Stubb osallistuu parhaillaan YK-viikolle. Kai kyseessä on kuitenkin vanha kunnon YK, eikä mikään muotiviikko?

1 kommentti:

  1. Omiin puolituttuihini kuuluu ainakin Isoperse-Anne, Juoppo-Jukka ja Pikku-Mikko. Liitettä tarvitaan selventämään kenestä on kyse, sillä Anneja, Jukkia ja Mikkoja on niin paljon. Samoin turhien julkkisten etuliite paljastaa, mistä henkilö on tullut tunnetuksi. Etuliite toimiikin samoin kuin arvonimi tai ammattinimike: arkkiatri Ylppö, kauppaneuvos Paukku, tohtori Tolonen, pääministeri Vanhanen.

    Jostakin syystä tosi-tv tähtösten sukunimiä ei juuri kerrota julkisuuteen. Jos tosi-tv julkimon koko nimi tuleekin sitten esille, ihmiset eivät enää tunnista kenestä on kyse. Itseäni ihmetytti, kun BB:stä pudonnut Esa J ei ollutkaan Esa Järvinen, Esa Jokinen tai Esa Jussila, vaan nimen takaa paljastuikin Esa Saonegin.

    VastaaPoista