tiistai 1. syyskuuta 2009

Monen megan mokkula

Milloin sinä kuulit ensimmäisen kerran sanan mokkula? Ja missä yhteydessä?

Mainostoimisto PHS keksi alkaa kutsua DNA:n 3G HSDPA -modeemia mokkulaksi. Yhtäkkiä netinkäyttö laiturilla maaten olikin superhelppoa ja -nopeaa, jos vain omisti mokkulan. Tai sitten ei. Pääset nettiin tuosta vain – jos asut kaupunkialueella. Kokeilepa Lapin retkeilylomalla tai Keski-Suomen haja-asutusalueilla. Kahden megabitin mokkula on haja-asutusseudulla vain kaukainen haave. Tosin voi kysyä, kuka tarvitsee nettiyhteyttä esimerkiksi retkeilylomallaan.

Mokkula on jännittävä sana. Minulla ei ole mitään käsitystä sen alkuperästä, mutta se kansantajuistaa hankalaa nettikieltä nerokkaasti. Koska se tavoittaa kansan syvät rivit (muistuttamalla ehkä perunasta?), sitä on helpompi markkinoida esimerkiksi Suodenniemellä. Onko siitä mainittavaa hyötyä Suodenniemellä? Todennäköisesti ei.

Elisa ja Saunalahti käyttävät muistitikkumaista nettitikkua, jota ei missään nimessä saa kutsua mokkulaksi. Se tuskin toimii yhtään paremmin – ja kaiken lisäksi kutsumanimi on tylsempi.

DNA jätti aikanaan patentti- ja rekisterihallitukselle hakemuksen Mokkula-tavaramerkistä, mutta tämä katsoi mokkulan olevan yleisnimi. Jos se ei ole DNA:n keksimä kutsumanimi 3G HSDPA -modeemille, niin mille se on yleisnimi? Perunalle? Jatkojohdolle? Epämääräiselle kasalle? Saa valaista tietämätöntä. Nykysuomen sanakirja ei avaa tätä mysteeriä.

2 kommenttia:

  1. Tästä tulee mieleen eräs tarina Salakuunneltua.fi sivustolta. Se ehkä selittää osaltaa, miksi mokkula on parempi nimi kuin 3G HSDPA -modeemi.


    Ilmiselvästi huonokuuloinen papparainen selittää isoon ääneen kaupassa tuttavalleen:

    "Minule soitti joku BMW:ltä ja sano että nyt olis sellanen tarjous että saisin vuojen sopimuksela nyt ajjaa kaikkiin numeroihin 50 minnuuttia kuusa ilimaseksi eikä kuukausimaksukkaan oo ku 66 senttiä kuusa. Ja sanovatten vielä että BMW hoitaa tuon vaihon minun puolesta niin minun ei tarvitte tehä itte mittään. Että postiin tullee kirjattuna kirjeenä se uus BMW ja sama numero säilyy. Vaan kun minä aattelin että enhän minä ennää uutta autoa ala laittamaa kun en oo tuolla vanahallakkaa ajanu ku viime kesänä viimeksi. Vaan pittää pojalta kysyä onko ne sille kaupannu ku sillähän on se tojota jo aika vanaha."

    Lukijat varmaan hoksaavat minkä firman puhelinmyyjä oli soittanut.


    Jenna

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä!

    Pitääkin käydä tarkistamassa tuo salakuunneltua.fi...

    VastaaPoista